17 April 2023

De verkoop op de particuliere huizenmarkt is over het eerste kwartaal 2022 niet te stuiten! De makelaarskantoren kunnen niet voldoen aan de vraag op de particuliere woningmarkt. Ondanks dat sommige banken meldingen aangeven dat ze verwachten in 2022 géén prijsstijging zien op de markt, is dat zeker niet zichtbaar over het eerste kwartaal. Nog steeds worden de vraagprijzen overboden omdat de schaarste op de onroerend goedmarkt ten aanzien van aanbod en kopers nog talrijk zijn. Dat is natuurlijk nog steeds een slechte ontwikkeling voor de koper.

Dat vormt dus ook de overbiedingen van de particuliere koper omdat je gewoon móet overbieden om het woonhuis te kopen. Ook op de huurmarkt geeft het grote problemen. Hier is ook veel vraag, zeker in de vrije sector. Ook hierin zal een huurder geconfronteerd worden met een hogere huur. De index in de vrije huurmarkt op basis van de jaarlijkse huurverhoging kan dit jaar wel eens tot 8 à 9% uit komen. Ook deze categorie huurders gaan nu sneller overwegen om te kopen omdat de hogere huren geen optie meer is. Hoe zal het gaan met de verwachte vluchtelingen uit Oekraïne? Deze zullen toch ook in Nederland onderdak moeten vinden? Ineens 50.000 à 60.000 of meer zullen voor lange of korte tijd woningvesting moeten hebben. Een bepaalde categorie van deze mensen zullen ook voorgoed in Nederland blijven.

Rondom Eindhoven is ASML weer een nieuwe fabriek aan het bouwen. Hier schijnen ca 4.000 nieuwe werknemers voor aangetrokken worden. Deze expats zullen in eerste instantie zich gaan bevinden op de huurmarkt. Maar wij van Makelaarskantoor Die Twee Hertoghen BV ondervinden steeds meer dat deze medewerkers van ASML zich ook al vrij snel op de koopmarkt storten. En niet langer meer willen huren maar juist willen kopen. Geen goede ontwikkeling voor een stabiele prijs op de vastgoedmarkt! Dit allemaal is toch prijs opdrijvend.

En wij van makelaarskantoor Die Twee Hertoghen BV zien dan ook geen stabiliteit in de prijzen op de woningmarkt, maar denken dat de prijsstijging nog enigszins door kan gaan. Dat geldt zowel voor de bestaande bouw, maar ook zeker voor de nieuwbouw. Door de prijsstijging van materialen die per week aangepast worden zullen de bouwkosten voorlopig explosief stijgen. Dat betekent dus ook dat de nieuwbouw alleen maar duurder wordt. Daardoor zijn veel huisbezitters niet geneigd nieuwbouw te kopen, dus komt er ook geen doorstroming in de bestaande bouw. Kortom is het voor een particulier op de woningmarkt niet een ABC-tje om een bestaande of nieuwbouwwoning te kopen. En laat je je door emotie vaak meeslepen om een hoger bod te doen dan de reële waarde van een woning. De prijs van een woning is thans afgestemd op vraag en aanbod, en niet meer de reële waarde van wat de woning daadwerkelijk mag kosten op basis van herbouwwaarde.

Daarom adviseren wij van Makelaarskantoor Die Twee Hertoghen BV dat u er verstandig aan doet om u te laten begeleiden door een aankoopmakelaar. Deze kent de aspecten van de woningmarkt en kan u eenvoudig begeleiden vanaf de bezichtiging tot en met de notaris, en ook uw financiële plaatje verantwoord mee in de gaten houden. Want een woning kopen moet vreugde in uw leven brengen, en een emotionele aankoop kan ook een keerzijde worden in uw leven omdat u door uw enthousiasme een onverstandige beslissing neemt. Juist wij van Makelaarskantoor Die Twee Hertoghen BV willen u daarin beschermen. Bent u van plan een woning, appartement of winkelpand te kopen? Of zelfs een recreatiewoning? Wij van Makelaarskantoor Die Twee Hertoghen BV zijn u gaarne van dienst en hebben een nuchtere kijk op de gehele vastgoedmarkt!