17 Februari 2023
In de loop der jaren is er natuurlijk een behoorlijke ontwikkeling geweest op de vastgoedmarkt waarin wij duidelijk een ontwikkeling gezien hebben omtrent de woonbehoeften, de kwaliteit van de woningen, maar ook, in de jaren 70, de prijsontwikkeling welke toen drastisch verlaagd werden van € 100.000,- naar € 70.000,-. Zo’n beetje hoeveel 30%, soms wel 40% waardedaling van het bestaand onroerend goed. Dit had uiteraard mede te maken met de stijgende hypotheekrente.
Nu lijkt het wel of de tijd van de jaren 70 niet meer terug komt. De prijsontwikkeling van de woningen op dit moment zijn bijna niet meer gekoppeld aan wat daadwerkelijk een woning mag kosten. Als we in het verleden een pand moesten taxeren, en zo heeft elke makelaar het ook geleerd, waren een aantal dingen natuurlijk van belang. De locatie, de kubieke inhoud, het perceel grond en de staat van de woning. Echter, nu is de economische waarde van een woning op het bovenstaande niet meer te taxeren. De waarde van de woning wordt nu bepaald door vraag en aanbod, en de hectiek op de woningmarkt. Er is veel variatie in woningen. Maar waar is nu de specifieke vraag naar? Zijn het nu kleinschalige woningen? Gelijkvloerse woningen, of grote villa’s?
De laatste categorie wordt steeds moeizamer. Mede gezien door het feit dat de gezinssamenstelling niet meer de samenstelling heeft van vroeger is er dus veel meer vraag naar kleinschaligere woningen. Om maar niet te vergeten dat met de huidige energieprijzen de isolatienorm van een woning zeer belangrijk is. De eerste vraag is dan ook niet direct van een aspirant-koper wat het Energielabel van de woning is.
Maar als verkopende makelaar en/of uw aankoopmakelaar vind ik het van groot belang dat de isolatiewaarde van welke woning dan ook de goede norm heeft. Want dat is een last wat ook iedere maand bij u terug komt.