17 Juni 2023

Rust in Nederland. Het kabinet is in zomerreces. Gelukkig maar. Dan hoeven we ons geen zorgen te maken over nog meer grove fouten die ze daar in Den Haag dagelijks bekonkelen. Want een recessie zou wel eens in aantocht kunnen zijn. En waar moeten ze nu weer het geld vandaan halen?

Toen Joop den Uil nog aan de macht was, had hij bedacht dat iedere 18-jarige recht had op een eigen woning. Iets wat toen al niet haalbaar was, en nu helemaal niet. Een woonhuis kopen, de rente aftrekbaar houden op je inkomen was toen een motto om de mensen een worst voor te houden die er nu naar aanziet gestraft gaat worden. De regering is bezig de winst op onroerend goed te belasten. Althans, bij de tweede woning. Eerst hebben ze gezorgd dat je een eigendom kunt vergaren met de achterliggende gedachte dat bij vergrijzing van de bevolking, dus de periode waar we nu in terecht komen, de mensen een appeltje zouden hebben voor de dorst. Nee, ze zijn voornemens je te straffen en te belasten. In de periode dat er een reces aankwam hebben ze de rente verlaagd. Dat zou een tijdelijke ingreep zijn.

Echter hebben ze de rente veel te lang veel te laag gelaten, waardoor veel mensen een woning gekocht hebben voor eigen bewoning maar juist ook beleggers zich op de onroerend goedmarkt gestort hebben om rendement te maken. Er was namelijk geen andere keuze. De bank gaf nagenoeg geen rendement op je spaargeld. Dus dan maar beleggen in onroerend goed. Daardoor is die huizenmarkt qua prijs gigantisch gestegen. Toen heeft de bank ook nog bedacht om een negatieve rente in rekening te brengen bij de spaarders, en daarmee was het hek natuurlijk helemaal van de dam. Ondanks dat de rente nu weer oploopt en de bank weer serieus winst maakt, zijn ze van plan de negatieve rente van 0,5% terug te brengen naar 0,25%. Echter, dit moeten ze over 2 schijven toen en zal nog circa een half jaar in beslag nemen. Terwijl ze bij het invoeren van deze maatregel dat wel van de ene op de andere dag bewerkstelligen. Een vreemde werkwijze.

En nu we op de vooravond staan van een nieuwe recessie heeft de overheid een nog groter probleem. Om de klappen van de recessie op te vangen zou je de rente moeten verlagen. Maar er is bijna niets te verlagen want de rente op geleend geld staat nog steeds op een laag percentage. En onder de 0 kun je geen geld lenen om een recessie te voorkomen of om de koopkracht aan te sterken. Nog maar niet te spreken over allerlei dagelijkse kosten die een particulier gezin om zijn oren krijgt zoals de dagelijkse boodschappen, de energiekosten thuis, de hoge brandstofprijzen, en de nieuwe maatregelen van de overheid. De overheid wil de middenklasse en de hogere inkomens extra belasten om de mensen onderaan de streep bij te kunnen staan. Een scheefgroei noemen ze dat. Echter, de mensen aan de onderkant van de ladder krijgen natuurlijk huursubsidie bij een huurwoning, krijgen alle hulpmiddelen vanuit de overheid bij een handicap zoals een rollator, rolstoel, traplift, enz, enz. Terwijl de middenklasse hier natuurlijk ook mee kampt maar zij kunnen dit uit eigen zak betalen. Dus die zielige praatjes vanuit Den Haag, met name van Jesse Klaver van GroenLinks om zieltjes te winnen, zijn alleen maar bedoeld om meer stemmen te krijgen. Eventueel nog vergezeld met Rob Jette die overal met het botte mes ingaat waar hij denkt geld binnen te kunnen harken, milieueisen te stellen, het boerenbedrijf om zeep te helpen en de economie de afgrond in te richten.

Ben op je hoede en zorg dat je wat spaargeld achter de hand houdt voor de recessie die door het kabinet geschapen is. En als ze het in Den Haag vergeten, dan bedenken ze wel in Brussel allerlei regeltjes die de schatkist moet spekken. Zoals ik al schreef is het kabinet in zomerreces en hebben we 2 maanden rust. Zij vinden dit normaal. Schijnbaar is de werkdruk zo hoog in Den Haag en schijnbaar wordt ons land zo goed bestuurd vanuit Den Haag dat ze 2 maanden kunnen gaan freewheelen. Ik wens elke Nederlander veel sterkte in de toekomst, maar ik zie het somber in.