17 September 2023

Geld over de balk. Als ambtenaren gaan ondernemen zoals in Eindhoven, dan spreekt men met recht dat het geld van de gemeenschap over de balk gesmeten wordt. Aan de Aalsterweg te Eindhoven hebben ze een parkeergarage vervaardigd welke nog niet voor één procent gevuld is met auto’s. De gemeente Eindhoven dacht dat mensen die de binnenstad van Eindhoven willen bezichtigen, hun auto gaan parkeren in een parkeergarage 5 km vanaf de binnenstad moeten bouwen. Afgezien van het feit van dat je nog kunt discussiëren over de uitstraling van deze garage, heeft deze toch zeker 3 à 4 miljoen euro gekost. Je zou hier voor laag tarief kunnen parkeren, althans lager tarief dan dat in de binnenstad, om dan met de bus naar de binnenstad moeten gaan. Ziet u dit al voor u?

U koopt bij de Bijenkorf een koffieapparaat, u koopt bij MediaMarkt een stofzuiger, daar sjouwt u mee naar het busstation, dan in de bus, en dan naar de zogenaamde parkeergarage. Wie bedenkt nu zoiets? En waarom wordt een ambtenaar opeens een ondernemer? Waarom kijkt hier niet iemand naar met een ondernemingsgeest, of een professioneel iemand wie zich bezig houdt met vastgoed? Met recht spreken we hier over “het gemeenschapsgeld over de balk smijten”! Afgezien van het feit dat het er vrij snel stond, geen inspraak van burgers, en als je als ondernemer iets wilt bouwen, dan komen er allerlei procedures richting gemeente alvorens je een bouwvergunning krijgt. Als u tijd heeft, rijd maar eens langs het object. Het is gemakkelijk te vinden aan de Aalsterweg, het ligt namelijk naast motel Eindhoven. Ik denk dat van der Valk van motel Eindhoven hier nog wel eens garen bij spint, want deze zal de parkeergarage mogelijk in de toekomst voor een appel en een ei van de gemeente kunnen kopen. Absoluut niet rendabel wat de gemeente Eindhoven hier weer klaargemaakt heeft.

Kortom, ondernemen hoort niet bij een ambtenaar thuis maar bij ondernemers. Het enige wat de ambtenaar hoeft te doen is zich wel achter de ondernemers garen en sneller vergunningen afgeven en niet altijd een negatieve houding aannemen. Ik spreek de wens uit dat de gemeente Eindhoven hier weer van geleerd heeft.