Banken

Banken laten kredietaanvragen vaak links liggen. Niet alleen op de vastgoedmarkt maar ook startende ondernemers hebben last van de starre houding van banken bij de aanvraag van een hypotheek een geldlening en/of een kapitaalsversterking in een bedrijf. Als je vandaag de dag als startende ondernemer een bedrijf wilt beginnen en bij de bank aanklopt, dan zal je van goeden huize moeten zijn om een lening te kunnen verkrijgen. In eerste instantie moet je een ondernemingsplan indienen, daar wordt dan eens een maand of 3 naar gekeken door de bank, en steeds meer startende ondernemers krijgen op geen enkele wijze een krediet. Dus de droom om een eigen onderneming te beginnen valt in het putje.

Dit geldt ook voor als je een bankrekening aan wilt vragen. Het duurt soms wel 3, 4 of 5 maanden voordat een bank een beslissing kan nemen of je wel of geen bankrekening krijgt. Voor het vestigen van een nieuw bedrijf. En bij een afwijzing behoeven ze niet de reden op te geven. En een bezoek brengen aan de bank om daar over te praten is uit den bozen! Nee is nee.

Trouwens een bezoek brengen aan de bank is bijna niet mogelijk, want bijna alles gaat online. Waar is de tijd gebleven dat tegenover iedere kerk een Rabobank zat of een andere bank, maar vaak was het de Rabobank. Tal van deze banken zijn gesloten. Een persoonlijk gesprek is er niet meer bij, laat staan dat je bij een bankdirecteur terecht kunt komen. Lijkt mij niet zo’n slimme zet van de bank. Want als je bij een goede bank bankiert, zowel zakelijk als privé, dan verzeker je bij dezelfde bank al hetgeen wat je bezit inclusief je auto’s, woning of woningen, je bedrijfspand en natuurlijk ook je pensioenverzekering. Niet slim van de bank dus om hun deuren te sluiten, alles online te doen. En als je de tv-reclames ziet lijkt alles een fluitje van een cent, want dan zie je dat iedere bank wel meedenkt. Nou, dus niet.

Als startende ondernemer maken ze bijna geen enkele kans meer om via de bank een succesvolle onderneming te verwezenlijken. De bank is gewoon niet thuis. Hier speelt natuurlijk crowdfunding of de particuliere geldverstrekker aardig op in. Die krijgen vele kredietaanvragen, en het mooie is dat deze mensen die hier actief mee bezig zijn je zelfs binnen 48 uur wél aan krediet kunnen helpen. Je betaalt uiteraard meer rente dan bij de bank, maar deze organisaties staan in elk geval een jonge ondernemer die wil starten niet in de weg. Steeds meer ondernemers, jong en oud, maken hier gebruik van en passeren hun eigen bank. De bank heeft ons afhankelijk gemaakt door ons betalingsverkeer zodanig in te stellen dat je natuurlijk een bank nodig hebt. En de bank is natuurlijk bang om nieuwe cliënten aan te nemen waardoor ze in een witwas-circuit terecht komen. Maar het vervelende hiervan is dat mensen en ondernemers met goede bedoelingen de dupe zijn. Ook bestaande relaties van de bank worden vaak gebeld om meer info omtrent hun bedrijf. Ook al bestaan ze al 50 jaar. Onzinnige vragen over de herkomst van het geld, terwijl het bedrijf uit de historie al 50 jaar bestaat. Ze zien ondernemers bijna als criminelen. Als dit klimaat zo doorgaat, haal je de ondernemingsgeest toch wel uit de fles en speel je juist toe op een financiering van particulieren en/of bedrijven die hier een gat in de markt zien.

Kortom, zowel overheid als banken en verzekeringsmaatschappijen zouden eens wat helderder moeten denken om het ondernemingsklimaat van Nederland niet ten gronde te richten. Met allerlei regeltjes, wel of niet in Den Haag of in Brussel bedacht, richten ze een spoor van vernieling aan. Nu denkt minister de Jong de zaak op de vastgoedmarkt ook nog eens in goede banen te leiden met zijn nieuw beleid. Hij wilde wel even het tekort op de woningmarkt aanpakken. Nou, zijn beleid, als hij denkt dit op deze manier door te zetten, zal falen. De druk bij investeerders en/of verhuurders op de vastgoedmarkt wordt veel te zwaar. En de beleggers zullen hen heil gaan zoeken in andere landen.

In Spanje is hier al het duidelijke voorbeeld van. Daar wordt juist ook door Nederlandse beleggers zwaar geïnvesteerd met een beter rendement en minder ziekelijke en niet-werkbare verplichtingen door de overheid opgelegd.

Kortom, het clubje van de Jong gaat er een puinhoop van maken waardoor er steeds meer mensen in de problemen gaan komen omtrent woonhuisvesting. Deze wordt op deze manier alleen maar schaarser. Het spreekt voor zich dat als grote bedrijven zich vestigen in Nederland of een sterke groei van grote bedrijven in Nederland en buitenlandse medewerkers aangetrokken dienen te worden, deze mensen ergens moeten wonen om het succes van onze Nederlandse ondernemers te waarborgen. Maar zullen deze medewerkers ook ergens moeten wonen. Dit is een duidelijk voorbeeld in en rondom Eindhoven. Dat beïnvloedt natuurlijk wel de vastgoedmarkt. Koop- en huurprijzen trekken daardoor aan en ook vastgoedbeleggers spelen daarop in. Alleen de overheid denkt met allerlei maatregelen de vastgoedbeleggers daarin te moeten gaan straffen waardoor de vastgoedbelegger niet meer geïnteresseerd is om vastgoed in Nederland te verwezenlijken. En hier is de woningzoekende de dupe van. En landelijk zal dit niet veel beter worden.

Kortom, we sluiten 2022 af met een rare wereld omtrent de veiligheid in Europa, een vastgoedbeleid in Nederland wat zorgen baart, een bank die zijn deuren sluit en online denkt verder te gaan. Ik ben benieuwd wat 2023 nog meer te weeg brengt. In ieder geval wens in u allen een feestelijke decembermaand, maar vooral een zorgeloos en gezond 2023, ook al ben ik hier wat vroeg mee.