Politie actie
Politie actie!
En dit wil zeggen dat er geen actie is van de politie! En dat is bij veel Nederlanders niet bekend. En ja, er is één lachende derde. Dat zijn de wanbetalers. Die lachen de politie niet uit maar toe, want de politie heeft besloten om met hun acties geen bijstand te verlenen bij gerechtsdeurwaarders. Wat onder andere inhoudt dat als er een uitspraak is van de rechtbank, dat bij de schuldeisers beslag moet worden gelegd of dat het bij huurders tot een ontruiming komt, enzovoorts, enzovoorts. Al hetgeen waar bij de politie verplicht is bijstand te verlenen aan de gerechtsdeurwaarders. Hiermee staan de wanbetalers met 2-1 voor. En de gerechtsdeurwaarders kunnen alleen maar afwachten en afwachten. Het werk stapelt zich op en wanbetalers hebben niets te vrezen.
Toch moeten alle dossiers van de gerechtsdeurwaarders conform uitspraak van de rechtbank uitgevoerd worden. Dit is van de houding van de politie, mogelijk ondersteund door de politiebond, nagenoeg in het hele land niet mogelijk. De gerechtsdeurwaarders stapelen hun dossiers maar op, zijn vaak gehouden aan tijden van de uitspraak van de rechtbank, dus een extra werkdruk voor de gerechtsdeurwaarders waarvan sommige personen ook nog denken dat het tarief van een gerechtsdeurwaarder drastisch omlaag moet. Je moet het maar willen doen als gerechtsdeurwaarder. Met een kant-en-klaar dossier, dus een vonnis van de rechtbank, het exploot ten uitvoering brengen. Nou, het is een job waar niet iedereen op zit te wachten. Vaak gaat dit gepaard met scheldpartijen, handgemeen, want de wanbetaler vindt dat hij of zij in haar gelijk staat. Ze verschijnen vaak niet bij de rechtszitting en als ze wel komen opdagen hebben ze een onsamenhangend verhaal wat in de meeste gevallen niet klopt. Vaak geeft de rechtbank ook nog de voorkeur aan de twijfel en stelt de uitspraak nog 14 dagen uit, óf geeft de wanbetaler nog een langer termijn zodat de wanbetaler met zijn mooie verhalen nog een langere periode krijgt om te betalen. Nou, in 95% van de gevallen komt hier niets van terecht en is degene die uiteindelijk het geld van de wanbetaler moet ontvangen de dupe van het verhaal. Hij dient dus gewoon te wachten om weer over zijn eigendom te kunnen beschikken en soms lopen ze dan al meer dan 7 maanden achter met hun betalingsverplichtingen. Maar het zal de rechter een worst wezen. Hij neemt de wanbetaler vaak in bescherming, zéker als het een huurder betreft.
Ik zou eigenlijk wel eens willen weten als meneer de rechter 7 maanden geen salaris krijgt of hij dan op maandag ochtend nog zin heeft om fluitend naar de rechtbank te gaan. Schuldenaren en wanbetalers worden vaak in bescherming genomen en wanneer het een eerlijk verhaal is en door onvoorziene omstandigheden ook echt is, moeten we daar ook zeker rekening mee houden. Daar streeft iedereen naar. Maar de uitspraak van de meeste rechtbanken in Nederland beschermen de particulier, zijnde huurder of uit een andere vorm van schulden, bedrijfsmatig of anderszins. En ze laten de eiser vaak in de kou staan. Althans, daar hebben ze weinig of geen concessie mee. Die moeten maar gewoon wachten. En als er dan eindelijk een vonnis ligt, dan kan deze niet uitgevoerd worden omdat meneer de politieagent meent hier geen medewerking aan te verlenen. Dat heeft geen prioriteit, maar nog erger, ze hebben het als stakingseis gesteld. Wat een rechtspraak en wat een land! Dit is niet zoals het hoort. Hier moet snel verandering in komen. Een uitspraak is een uitspraak en deze titel moet uitgevoerd kunnen worden.
Ik wens de gerechtsdeurwaarders veel sterkte in deze onwerkelijke situatie die door de overheid gecreëerd is. Hier zou toch ook veel meer druk moeten komen via de landelijke organisatie van gerechtsdeurwaarders.